maandag 12 mei 2008

Hoge functionarissen in Afghanistan op non-actief gezet vanwege aanval in Kabul

Acht hoge gezagsdragers van de Afghaanse overheid zijn uit hun functie ontheven als gevolg van de aanval van 27 april door de Taliban op een militaire parade in de hoofdstad Kabul. Onder de gezaghebbers bevinden zich topmensen van Defensie en de geheime dienst.

De BBC meldt dat er naar het achttal een onderzoek wordt ingesteld naar hun laksheid bij de aanval in de hoofdstad, waarbij drie mensen om het leven kwamen. President Karzai en zijn buitenlandse gasten bleven bij de aanslag ongedeerd.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een speciale commissie, maar is nu overgenomen door de openbaar aanklager. Die heeft meteen de acht functionarissen uit hun functie ontheven zodat ze ondervraagd kunnen worden.

Onder de acht bevinden zich Salem Ehsas, het hoofd van de politie van Kabul, Abdul Manan Farahi, het hoofd van de afdeling Terrorismebestrijding van het ministerie van Binnenlandse Zaken en verder generaals en kolonels van het ministerie van Defensie en de Nationale Veiligheid.

Op de vraag of de acht beschouwd worden als verdachten, zei een woordvoerder van de openbaar aanklager tegen het persbureau Reuters “dat onderzoek dat moet uitwijzen”.

Arrestaties
Eerder werden twee overheidsfunctionarissen gearresteerd vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij de aanslag. Het gaat om een officier van het ministerie van Defensie en een arts van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Er bestaan verdenkingen tegen nog meer functionarissen dat ze de Taliban hebben geholpen.

Volgens waarnemers kunnen de Taliban een goed spionage- en inlichtingennetwerk hebben. Er wordt gevreesd voor een infiltratie van de veiligheidsdiensten.

De hoofd van de Afghaanse geheime dienst, Amrullah Saleh, heeft de aanslag in verband gebracht met de Qaida.

Bij de aanval kwamen een tienjarig kind, een parlementslid en het hoofd van de raad van de etnische groep de Qizilbash om het leven. Ook drie aanvallers werden bij een aansluitend vuurgevecht met veiligheidsdiensten gedood.

De dagen voordat de parade werd gehouden waren er al sterke aanwijzingen dat er een aanval werd beraamd.

In een verklaring van het Amerikaanse leger van dat weekeind wordt onder meer melding gemaakt van acties van de veiligheidsdiensten in de provincie Kapisa tegen mogelijke beramers van een aanslag.

De hele wereld was er getuige van hoe de Taliban toe kon slaan tijdens een grote parade en militairen renden voor hun leven waardoor de veiligheidsdiensten in hun hemd werden gezet.

Op 30 april kwamen bij een klopjacht in Kabul op de daders achter de aanslag zeven mensen om het leven.